DIGESTIA
CORECTĂ
a
Alimentelor
Corpul
uman
este o adevărată mașină care poate funcționa la capacitate maximă,
pentru ani îndelungați, fără a se defecta sau să înceapă să se deterioreze la scurt timp după ce „a
fost scoasă din fabricaţie”, totul fiind în funcție de utilizarea combustibilului corect
pentru care a fost proiectată.
Combustibilul pentru corpul fizic uman este
format, în principal, din : proteine,
lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime.
Pentru celelalte corpuri de natură energetică (eteric,
astral, mental, cauzal, spiritual și atmic), combustibilul ideal îl reprezintă
credința, generozitatea, faptele de iubire morală faţă de semeni...
Nu în ultimul rând, este vital ca să ne
reamintim permanent, în contextul acestor interacțiuni pe care le avem în
societate, de un lucru deosebit de important, pe care Popa Valeriu ni-l reamintea, adeseori : ,,Apropiați-vă de cei asemenea vouă și îndepărtați-vă,
fără niciun cuvânt, de cei cu care nu vă potriviți”.
Medicina
Holistică
tratează Om-ul ca pe un Întreg, format din partea fizică și bio-energetică,
tocmai pentru că o reală stare de sănătate se bazează pe echilibrul tuturor
acestor corpuri subtile.
Dar revenind la corpul fizic, să încercăm să
înțelegem, într-un mod simplu, cum are
loc acest proces al digestiei, astfel devenind conștienţi că, la
baza majorității problemelor de sănătate, stă o digestie proastă.
Alimente
|
Timpul de digestie
a diferitelor
alimente
(Timpul
petrecut în stomac,
înainte de golire)
|
Apă : atunci când stomacul este gol, apa
trece imediat prin stomac și intră în intestine
|
0 minute
|
Sucuri de legume şi fructe, supă de legume
|
15-20 min.
|
Pepene
|
20 min.
|
Portocale, grapefruit, struguri
|
30 min.
|
Mere, pere, piersici, cireșe
|
40 min.
|
Salată de cruditați din roșii, castraveți,
salată verde, ardei gras
|
30- 40 min.
|
Zucchini, brocccoli, conopidă, fasole verde,
porumb fiert
|
45 min.
|
Rădăcinoase : morcov, sfeclă, păstârnac,
napi
|
50 min.
|
Cartofi, cartofi dulci, topinambur, castane
|
60 min.
|
Carbohidrați : orez brun, mei, hrișcă,
mălai, ovăz
|
1,5 ore
|
Leguminoase : fasole, linte, năut, mazăre
|
1,5 ore
|
Soia
|
2 ore
|
Semințe de floarea-soarelui, dovleac, susan
|
2 ore
|
Migdale, alune, arahide (crude), caju, nuci
de Brazilia, fistic, etc.
|
2,5 – 3 ore
|
Produse lactate din lapte degresat
|
1,5 ore
|
Produse lactate din lapte integral
|
2 ore
|
Gălbenuș de ou
|
30 min.
|
Ou întreg
|
45 min.
|
Fructe de mare, cod
|
30 min.
|
Somon, pești grași
|
45 min.
|
Pui
|
1,5 -2 ore
|
Carne de vită, miel
|
3- 4 ore
|
Carne de porc
|
4,5 – 5 ore
|
Recomandări
pentru o
digestie bună
1. Mâncatul alimentelor să se facă în ordinea digestibilității.
Indicat este ca, la o masă, să se mănânce mai întâi cel mai ușor
alimentat de digerat, urmînd ca folosirea celorlalte alimente să se facă în
ordinea crescătoare a digestibilității lor.
Să ne gândim la tubul digestiv ca la o autostradă în care se circulă într-un
singur sens.
Dacă în fața unei mașini rapide se află o
mașină care este lentă şi se deplasează cu viteză mică, pe autostradă se va produce un
blocaj.
Același lucru este valabil și pentru mîncare.
Se vor mânca, mai întâi, alimentele care
se digeră rapid și apoi cele care se digeră lent.
2. Servirea mesei să se facă la ore regulate.
Este important ca servirea mesei să se facă
zilnic la aceleași ore, dar tot la fel de important este să se consume aceleași grupe de alimente, faptul acesta având un rol de reglare a Sistemului Digestiv.
3. Sculați-vă de la masă, înainte de a avea
senzația de sațietate.
Creierul nostru semnalizează senzația de sațietate la 10 minute după ce, de fapt,
noi suntem plini...
4. Mestecați mâncarea foarte bine, de 30-50 ori, și nu vorbiți în timpul mesei.
Mestecatul incomplet și vorbirea în timpul mesei poate provoca o înghițire prematură.
Sistemul nostru digestiv nu este conceput pentru a digera bucăți mari de alimente și, din
această cauză, poate rezulta o digestie imcompletă, ce poate avea ca rezultat o stare de rău.
5. Relaxați-vă în timp ce serviți masa.
Servirea mesei în stare de grabă, crește stresul și încetinește procesul digestiei.
Asigurați-vă că aveți suficient timp
penrru a mânca și a crea o atmosferă plăcută şi liniștită.
6. Nu mâncați noaptea târziu.
Ultima
masă
să se servească cu 3 ore înainte de
culcare.
Metabolismul corpului nostru își incetinește activitatea seara și, când
mâncăm la ore târzii, nu vom avea suficiente enzime digestive pentru o digestie
corectă.
Mulțumesc !
Andreia, Bran, 28 martie 2017.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu