luni, 27 martie 2017

Andreia : DIGESTIA CORECTĂ a Alimentelor.




DIGESTIA CORECTĂ
a Alimentelor





Corpul uman este o adevărată mașină care poate funcționa la capacitate maximă, pentru ani îndelungați, fără a se defecta sau să înceapă să se  deterioreze la scurt timp după ce „a fost scoasă din fabricaţie”, totul fiind în funcție de utilizarea combustibilului corect pentru care a fost proiectată.

Combustibilul pentru corpul fizic uman este format, în principal, din : proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime.

Pentru celelalte corpuri de natură energetică (eteric, astral, mental, cauzal, spiritual și atmic), combustibilul ideal îl reprezintă credința, generozitatea, faptele de iubire morală faţă de semeni...


Nu în ultimul rând, este vital ca să ne reamintim permanent, în contextul acestor interacțiuni pe care le avem în societate, de un lucru deosebit de important, pe care Popa Valeriu ni-l reamintea, adeseori : ,,Apropiați-vă de cei asemenea vouă și îndepărtați-vă, fără niciun cuvânt, de cei cu care nu vă potriviți”.

Medicina Holistică tratează Om-ul ca pe un Întreg, format din partea fizică și bio-energetică, tocmai pentru că o reală stare de sănătate se bazează pe echilibrul tuturor acestor corpuri subtile.

Dar revenind la corpul fizic, să încercăm să înțelegem, într-un mod simplu, cum are loc acest proces al digestiei, astfel devenind conștienţi că, la baza majorității problemelor de sănătate, stă o digestie proastă.




Alimente
Timpul de digestie
a diferitelor alimente
(Timpul petrecut în stomac,
înainte de golire)
Apă : atunci când stomacul este gol, apa trece imediat prin stomac și intră în intestine
0 minute
Sucuri de legume şi fructe, supă de legume
15-20 min.
Pepene
20 min.
Portocale, grapefruit, struguri
30 min.
Mere, pere, piersici, cireșe
40 min.
Salată de cruditați din roșii, castraveți, salată verde, ardei gras
30- 40 min.
Zucchini, brocccoli, conopidă, fasole verde, porumb fiert
45 min.
Rădăcinoase : morcov, sfeclă, păstârnac, napi
50 min.
Cartofi, cartofi dulci, topinambur, castane
60 min.
Carbohidrați : orez brun, mei, hrișcă, mălai, ovăz
1,5 ore
Leguminoase : fasole, linte, năut, mazăre
1,5 ore
Soia
2 ore
Semințe de floarea-soarelui, dovleac, susan
2 ore
Migdale, alune, arahide (crude), caju, nuci de Brazilia, fistic, etc.
2,5 – 3 ore
Produse lactate din lapte degresat
1,5 ore
Produse lactate din lapte integral
2 ore
Gălbenuș de ou
30 min.
Ou întreg
45 min.
Fructe de mare, cod
30 min.
Somon, pești grași
45 min.
Pui
1,5 -2 ore
Carne de vită, miel
3- 4 ore
Carne de porc
4,5 – 5 ore




Recomandări
pentru o digestie bună


1. Mâncatul alimentelor să se facă în ordinea digestibilității.

Indicat este ca, la o masă, să se mănânce mai întâi cel mai ușor alimentat de digerat, urmînd ca folosirea celorlalte alimente să se facă în ordinea crescătoare  a digestibilității lor.

Să ne gândim la tubul digestiv ca la o autostradă în care se circulă într-un singur sens.

Dacă în fața unei mașini rapide se află o mașină care este lentă şi se deplasează cu viteză mică, pe autostradă se va produce un blocaj.

Același lucru este valabil și pentru mîncare. Se vor mânca, mai întâi, alimentele care se digeră rapid și apoi cele care se digeră lent.

2. Servirea mesei să se facă la ore regulate.

Este important ca servirea mesei să se facă zilnic la aceleași ore, dar tot la fel de important este să se consume aceleași grupe de alimente, faptul acesta având un rol de reglare a Sistemului Digestiv. 


3. Sculați-vă de la masă, înainte de a avea senzația de sațietate.

Creierul nostru semnalizează senzația de sațietate la 10 minute după ce, de fapt, noi suntem plini...

4. Mestecați mâncarea foarte bine, de 30-50 ori, și nu vorbiți în timpul mesei.

Mestecatul incomplet și vorbirea în timpul mesei poate provoca o înghițire prematură.
Sistemul nostru digestiv nu este conceput pentru a digera bucăți mari de alimente și, din această cauză, poate rezulta o digestie imcompletă, ce poate avea  ca rezultat o stare de rău.

5. Relaxați-vă în timp ce serviți masa.

Servirea mesei în stare de grabă, crește stresul și încetinește procesul digestiei.
Asigurați-vă că aveți suficient timp penrru a mânca și a crea o atmosferă plăcută şi liniștită.

6. Nu mâncați  noaptea târziu.

Ultima masă să se servească cu 3 ore înainte de culcare.
Metabolismul corpului nostru își incetinește activitatea seara și, când mâncăm la ore târzii, nu vom avea suficiente enzime digestive pentru o digestie corectă.


Mulțumesc !
Andreia, Bran, 28 martie 2017.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu