marți, 21 martie 2017

ANDREIA : Rolul Vital în Sănătatea umană a Acizilor Graşi Esenţiali OMEGA-3 / OMEGA-6.




Rolul Vital
în Sănătatea umană
a
Acizilor Graşi Esenţiali
OMEGA-3 / OMEGA-6





Acizii Grași Omega-3, Omega-6 şi Omega-9 intră în componența uleiurilor alimentare și fac parte din clasa grăsimilor nesaturate, grăsimi lichide la temperatura camerei.

Omega-3 şi 6 sunt Acizi Graşi Esențiali, deci nu pot fi sintetizați de către organism, ci trebuie luați prin aport alimentar, în timp ce Omega-9 este un Acid Gras ne-esențial, ce poate fi sintetizat de către organism şi care are efecte benefice, inclusiv în cazul în care provine din surse alimentare.

Ce ne interesează în mod deosebit sunt Acizii Graşi Omega-3 și Omega-6 și, mai ales, raportul dintre ei.


Acizii Grași Esențiali Omega-3 au efect anti-inflamator.

Acizii Graşi Esențiali Omega-6 au efect inflamator.

Pentru o sănătate bună, noi avem nevoie de ambele tipuri de Acizi Grași esențiali, și Omega-3 și Omega-6, dar raportul de Omega-6 / Omega-3 este necesar să fie maxim de 3:1 (ideal este să fie de 1:1, exact ca la naștere).

Cei mai mulţi oameni consumă însă prea mulţi Acizi Graşi Omega-6, în timp ce consumul de alimente de origine animală, bogate în Omega-3, se află la cel mai mic nivel la care a fost vreodată.




Ce consecințe are acest lucru ? :

Explozia de boli grave, de toate tipurile, care pur și simplu se declanșează la vârste din ce în ce mai fragede.

De fapt, INFLAMAŢIA în EXCES (Omega-6 în exces) poate fi unul dintre cei mai importanţi factori ai multor boli serioase cu care ne confruntăm astăzi, inclusiv bolile de inimă, sindromul metabolic, diabetul, artrita, boala Alzheimer, multe tipuri de cancer, alienare mentală, crește frecvența sinuciderilor, consum de alcool și droguri la tineri, scad abilitățile de învățare, crește frecvența insomniei și a depresiei,  colicile la sugari (care apar datorită lipsei de Omega-3), se încetinește procesul de creștere.


Să încercăm să înțelegem, mai bine, ce înseamnă aceasta.

Omega-3 și Omega-6 se află în constituția Membranei Celulare a fiecărei celule, dar trebuie să fie în raportul optim de 1:1, maxim 1:3 (nu de 1:115, după cum am găsit, în prezent, la unele persoane !).




Ce se întâmplă cu celula ?

Omega-6 şi Omega-3 se luptă pentru același spațiu, în membrana celulară.

Omega-6 face ca membrana celulei să fie rigidă și dură, pe când Omega-3 face ca membrana celulei să fie flexibilă și permeabilă.

În nucleul celulei avem nevoie de oxigen. Când avem suficient Omega-3, oxigenul pătrunde ușor în interiorul celulei.

În urma arderilor care au loc în celulă, între oxigen și nutrienți, apar reziduuri care trebuie eliminate.

Când există Omega-6 în exces, aceste reziduuri nu mai pot fi eliminate, astfel că apare inflamația.

Cercetările efectuate de specialiști au stabilit că organismul uman are o mare nevoie de Acizi Graşi Omega-3, care se regăsesc în cca. 60% din lipidele din Creier, în Retină, precum și în MEMBRANELE TUTUROR CELULELOR, pe care le mențin flexibile și permeabile.




Seria de Acizi Grași Omega-3 este formată din trei tipuri de acizi :
Acidul Alfa-Linolenic (ALA), cu catenă scurtă...

...și Acizii Grașii Omega-3 cu catenă lungă :

- EPA (Acidul Eicosa-Penta-enoic) şi

- DHA (Acidul Docosa-Hexa-enoic).

Cei buni sunt Acizii Graşi Omega-3 cu lanţ lung : EPA (acidul eicosa-penta-enoic) şi DHA (acidul docosa-hexa-enoic), iar cercetări recente indică că Acidul Gras DHA poate fi considerat esențial.

Aceştia se găsesc în carnea de peşte gras oceanic, de apă rece : codul, tonul, somonul, macroul, heringul, sardina, fructe de mare și alge.

În uleiul de in, de rapiţă, cânepă, chia, în nuci, semințe de dovleac, se găsesc Acizi Graşi Omega-3 cu lanţ scurt (acidul alfa-linolenic) - ALA.




Cercetările indică în mod clar faptul cum conversia ALA în EPA și DHA este extrem de limitată :

Mai puțin de 5% din ALA este convertit în EPA, și mai puțin de 0,5% (o jumătate de procent) din ALA este convertit în DHA.

Acest lucru este valabil chiar și pentru oamenii sănătoși, dar este valabil mai ales pentru cei cu deficiențe de nutrienți, deoarece conversia ALA în DHA depinde de zinc, fier și piridoxină (Vitamina B6).

O concepție comună greșită, în special printre vegetarieni și vegani, este că nevoia noastră de EPA și DHA poate fi asigurată prin consumul de ulei de in și alte surse vegetale de ALA – însă procentele de conversie, de mai sus, infirmă acest lucru...

Studiile au arătat că suplimentele de ALA (cum ar fi uleiul de in) sunt în imposibilitatea de a ridica nivelurile plasmatice de DHA la vegani, în ciuda nivelului scăzut de DHA din momentul de referință.

Deci, dacă nu sunt completate printr-o sursă de DHA derivată din alge, este foarte probabil ca majoritatea veganilor să fie deficitari în DHA.




Concluzia :

Acizii Graşi Omega-3 DHA și EPA nu pot fi produși de organismul uman, de aceea trebuie suplimentați prin dietă sau prin suplimente alimentare de bună calitate.

ULEIUL DIN FICAT DE COD sau ULEIUL DIN ALGE este o sursă bună de acizi grași poli-nesaturați Omega-3, DHA (acid docosa-hexa-enoic) şi EPA (acid eicosa-penta-enoic), care s-a dovedit că joacă un rol important în :

- dezvoltarea creierului și a retinei oculare, în timpul sarcinii și în primii 2 ani de viață ;

-  protecție împotriva bolii Alzheimer și a senilității, în general ;

- îmbunătățește memoria ;

- protecția împotriva durerilor de cap ;

-  creșterea  rezistenței  organismului la stres ;

- combaterea  insomniilor și a depresiilor ;

- crește cantitatea secreției de serotonină, de unde rezultă o stare de confort psihic al organismului ;

- fluidizarea sângelui și prevenirea creșterii tensiunii arteriale ;

- reglarea nivelului de colesterol și trigliceride.




ULEIURILE din PEŞTE sau ALGE Omega-3 conțin substanțe anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-cancer :

- sunt cel mai bun protector pentru ulcerul gastro-duodenal ;

- cresc puterea de absorție a alimentelor la nivelul intestinului subţire ;

- inhibă puternic factorii care pot declanșa artero-scleroza ;

- reglează frecvența cardiacă ;

- ajută la o absorție mai bună a fierului, la persoanele cu anemie feri-privă ;

-  bun pentru persoanele cu astm bronşic ;

- indicat la diabetici, pentru protecția rinichilor, pentru scăderea nivelului de zahăr în sânge și pentru descoperirea receptorilor înfundați la insulină ;

- consumul de Omega-3 crește sinteza de colagen în tegument.


Dar unde găsim Omega-6 ? – acest inflamator care a făcut ca, la multe persoane, raportul Omega 6 / Omega 3 să ajungă și la 115 / 1, când ideal ar fi de 1 / 1...

Și mai ne mirăm de explozia de boli care face ravagii !

În graficul de mai jos putem observa procentele de Omega-3, 6 şi 9, la principalele uleiuri folosite :



Ce observăm la Uleiul de floarea-soarelui, care este cel mai folosit la noi în țară ?...

...Că, în cea mai mare parte, este constituit din Omega-6, care întreține inflamațiile în corp.

Deci uleiul de floarea soarelui rafinat este otravă pentru organism, fiind un ulei clasificat Omega-6.

Singurul mod în care acesta poate fi cât de cât sănătos, este doar în cazul în care se presează la rece și este îmbuteliat în sticle de culoare închisă, ferit de lumină și căldură.

Celelalte uleiuri Omega-6 care trebuiesc evitate a se consuma, sunt : uleiul de porumb, uleiul de soia și toate uleiurile care au în compoziţie mult Omega-6.




Dar să nu uităm că Acizii Graşi Omega-6 sunt aduşi în corp, în concentrații mari, și din carnea de vită, pui, porc, ouă, lactate, gogoşi, prăjituri, pufuleţi, chipsuri, mâncarea fast – food... și lista poate continua.

Deja, datorită furajelor din soia folosite s-a ajuns ca și peștii din crescătorii să aibă în componența lor Omega-6.

De exemplu, în Norvegia, unde sunt numeroase crescătorii de somoni, s-a ajuns ca aceştia să conțină un procent de 60% Omega-6 !


De aceea, recomandăm în mod deosebit ca să folosiţi la gătit și în salate uleiul de măsline, care este un ulei clasificat Omega-9 (Acidul Oleic, care este un acid gras mono-nesaturat) și care este stabil chimic și rezistent la temperaturi ridicate și la lumină.

Este ideal dacă acest ulei este presat la rece, dar oricum, faţă de uleiurile Omega-6 este mai sănătos dacă folosiţi chiar şi ulei rafinat de măsline sau ulei rafinat din sâmburi de măsline.




Istoricul consumului
de Omega-6 și Omega-3


De-a lungul celor 4-5 milioane de ani de evoluție hominidă, dietele au fost abundente în Fructe de Mare și alte surse de Acizi Grași cu lanț lung Omega-3 (EPA şi DHA), dar relativ scăzute în Acizii Graşi Omega-6 (uleiurile din semințe).

Cercetările antropologice sugerează că strămoșii noștri vânători-culegători consumau grăsimi Omega-6 și Omega-3 într-un raport de aproximativ 1:1.

Aceasta indică faptul că strămoșii vânători-culegători erau străini de boli inflamatorii moderne, cum ar fi bolile de inimă, cancer şi diabet, care sunt cauzele principale de deces și de morbiditate din prezent.

O dată cu debutul Revoluției Industriale (acum aproximativ 140 de ani), a avut loc o schimbare semnificativă în raportul dintre Acizii Graşi Omega-6 şi Omega-3,  din dietă : consumul de grăsimi Omega-6 a crescut, în detrimentul acizilor grași Omega-3.

Această modificare a fost cauzată atât de apariția industriei moderne de ulei vegetal, cât și de utilizarea sporită a boabelor de cereale ca hrană pentru animale domestice (care, la rândul său, aceasta a modificat profilul de acizi graşi din carne, pe care oamenii îi consumă).




SUPLIMENTE


Echilibrul dintre Acizii Graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6 poate fi menţinut şi cu ajutorul suplimentelor alimentare cu Ulei de Peşte...

...„Cu o singură condiţie : peştele din care au fost obţinute suplimentele trebuie să fie pescuit din ape nepoluate. Dacă peştele provine din zone poluate, este posibil ca să fie con­taminat cu metil-mercur, care are efect neuro-toxic”, arată specialistul nostru Prof.Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Dar care sunt cele mai bune suplimente ?

Acestea sunt suplimentele de ulei de peşte sub formă lichidă, care au un conţinut mare de Acizi Graşi Omega-3 DHA, raportat la EPA, și care au o valoare de oxidare foarte mică.

Din cercetările noastre, uleiul de pește cu cel mai mic nivel de oxidare cunoscut pe piață și cu cel mai bun raport DHA / EPA este Uleiul de Pește de la EQology.com :




Mulțumesc !
Andreia, Bran, 22 martie 2017.

2 comentarii:

  1. Buna ziua.
    Vreau sa comand produsul, dar nu reusesc sa ma inregistrez. Cum trebuie sa procedez?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru detalii, contactați-ne pe adresa de email : cesan.christalin@gmail.com

      Mulțumesc.

      Ștergere