Rolul
Vital
în
Sănătatea umană
a
Acizilor Graşi Esenţiali
OMEGA-3 / OMEGA-6
Acizii Grași
Omega-3, Omega-6 şi Omega-9 intră în componența uleiurilor alimentare și fac parte
din clasa grăsimilor nesaturate, grăsimi lichide la temperatura camerei.
Omega-3 şi
6
sunt Acizi Graşi Esențiali,
deci nu pot fi sintetizați de către organism, ci trebuie luați prin aport
alimentar, în timp ce Omega-9 este
un Acid Gras ne-esențial, ce poate fi sintetizat de către organism şi care
are efecte benefice, inclusiv în cazul în care provine din surse alimentare.
Ce ne interesează în mod deosebit sunt Acizii Graşi Omega-3 și Omega-6 și, mai ales, raportul dintre ei.
Acizii Grași
Esențiali Omega-3
au efect anti-inflamator.
Acizii Graşi
Esențiali Omega-6
au efect inflamator.
Pentru o sănătate bună, noi avem nevoie de ambele tipuri de Acizi Grași
esențiali, și Omega-3 și Omega-6, dar raportul de Omega-6 / Omega-3 este
necesar să fie maxim de 3:1 (ideal
este să fie de 1:1, exact ca la
naștere).
Cei mai mulţi oameni consumă însă prea mulţi Acizi Graşi Omega-6,
în timp ce consumul de alimente de
origine animală, bogate în Omega-3, se află la cel mai mic nivel la care a
fost vreodată.
Ce consecințe are acest lucru ? :
Explozia de boli grave, de toate tipurile, care pur și simplu se declanșează la
vârste din ce în ce mai fragede.
De fapt,
INFLAMAŢIA în EXCES (Omega-6 în exces) poate fi unul
dintre cei mai importanţi factori ai multor boli serioase cu care ne confruntăm
astăzi, inclusiv bolile de inimă, sindromul metabolic, diabetul, artrita, boala
Alzheimer, multe tipuri de cancer, alienare mentală, crește frecvența
sinuciderilor, consum de alcool și droguri la tineri, scad abilitățile de
învățare, crește frecvența insomniei și a depresiei, colicile la sugari (care apar datorită
lipsei de Omega-3), se încetinește procesul de creștere.
Să încercăm să înțelegem, mai bine, ce
înseamnă aceasta.
Omega-3 și Omega-6 se află în constituția Membranei Celulare
a fiecărei
celule, dar trebuie să fie în
raportul optim de 1:1, maxim 1:3 (nu de 1:115, după cum am găsit, în prezent, la unele persoane !).
Ce se
întâmplă cu celula ?
Omega-6 şi Omega-3 se luptă pentru același spațiu, în membrana celulară.
Omega-6
face ca membrana celulei să fie rigidă și dură, pe când Omega-3
face ca membrana celulei să fie flexibilă și permeabilă.
În
nucleul celulei avem nevoie de oxigen. Când avem suficient Omega-3, oxigenul
pătrunde ușor în interiorul celulei.
În urma arderilor care au loc în celulă, între
oxigen și nutrienți, apar reziduuri care trebuie eliminate.
Când
există Omega-6 în exces, aceste reziduuri nu mai pot fi eliminate,
astfel că apare inflamația.
Cercetările
efectuate de specialiști au stabilit că organismul uman are o mare nevoie de Acizi
Graşi Omega-3, care se regăsesc în cca. 60% din lipidele din Creier, în Retină,
precum și în MEMBRANELE TUTUROR CELULELOR, pe care le mențin flexibile și
permeabile.
Seria de Acizi Grași Omega-3 este formată din
trei tipuri de acizi :
Acidul Alfa-Linolenic
(ALA),
cu catenă
scurtă...
...și Acizii Grașii Omega-3 cu catenă
lungă :
- EPA
(Acidul Eicosa-Penta-enoic) şi
- DHA
(Acidul Docosa-Hexa-enoic).
Cei
buni
sunt Acizii Graşi Omega-3 cu lanţ lung : EPA (acidul eicosa-penta-enoic) şi DHA (acidul docosa-hexa-enoic), iar cercetări recente indică că Acidul Gras DHA poate fi considerat
esențial.
Aceştia se găsesc în carnea de peşte gras oceanic, de apă rece : codul, tonul, somonul, macroul,
heringul, sardina, fructe de mare și alge.
În uleiul
de in, de rapiţă, cânepă, chia, în nuci, semințe de dovleac, se găsesc Acizi
Graşi Omega-3 cu lanţ scurt (acidul alfa-linolenic) - ALA.
Mai puțin de 5% din ALA este convertit în EPA, și mai puțin de 0,5% (o jumătate de
procent) din ALA este convertit în DHA.
Acest lucru este valabil chiar și pentru
oamenii sănătoși, dar este valabil mai ales pentru cei cu deficiențe de
nutrienți, deoarece conversia ALA în
DHA depinde de zinc, fier și piridoxină (Vitamina B6).
O concepție comună greșită, în special printre vegetarieni și vegani, este că nevoia noastră de EPA și DHA poate fi asigurată prin consumul de ulei de in și alte surse vegetale de ALA – însă procentele de conversie, de mai sus, infirmă acest lucru...
Studiile au arătat că suplimentele de ALA (cum ar fi uleiul de in) sunt în imposibilitatea de a ridica nivelurile plasmatice de DHA la
vegani, în ciuda nivelului scăzut de DHA din momentul de referință.
Deci, dacă nu sunt completate printr-o sursă de DHA derivată din alge, este
foarte probabil ca majoritatea veganilor să fie deficitari în DHA.
Concluzia :
Acizii
Graşi Omega-3 DHA și EPA nu pot fi produși de organismul uman, de aceea trebuie
suplimentați prin dietă sau prin suplimente alimentare de bună calitate.
ULEIUL DIN FICAT DE
COD sau ULEIUL DIN
ALGE este o sursă bună de acizi grași poli-nesaturați Omega-3, DHA
(acid docosa-hexa-enoic) şi EPA (acid eicosa-penta-enoic), care s-a
dovedit că joacă un rol important în :
- dezvoltarea creierului și a retinei oculare,
în timpul sarcinii și în primii 2 ani de viață ;
- protecție
împotriva bolii Alzheimer și a senilității, în general ;
- îmbunătățește memoria ;
- protecția împotriva durerilor de cap ;
- creșterea rezistenței
organismului la stres ;
- combaterea
insomniilor și a depresiilor ;
- crește cantitatea secreției de serotonină,
de unde rezultă o stare de confort psihic al organismului ;
- fluidizarea sângelui și prevenirea creșterii tensiunii
arteriale ;
- reglarea nivelului de colesterol și trigliceride.
ULEIURILE
din PEŞTE sau ALGE Omega-3 conțin substanțe anti-inflamatorii,
anti-oxidante și anti-cancer :
- sunt cel mai bun protector pentru ulcerul
gastro-duodenal ;
- cresc puterea de absorție a alimentelor la
nivelul intestinului subţire ;
- inhibă puternic factorii care pot declanșa
artero-scleroza ;
- reglează frecvența cardiacă ;
- ajută la o absorție mai bună a fierului, la
persoanele cu anemie feri-privă ;
- bun
pentru persoanele cu astm bronşic ;
- indicat la diabetici, pentru protecția
rinichilor, pentru scăderea nivelului de zahăr în sânge și pentru descoperirea
receptorilor înfundați la insulină ;
- consumul de Omega-3 crește sinteza de
colagen în tegument.
Dar unde
găsim Omega-6 ? – acest inflamator care a făcut ca, la multe persoane, raportul Omega 6 / Omega 3 să ajungă și la
115 / 1, când ideal ar fi de 1 / 1...
Și mai ne mirăm de explozia de boli care face
ravagii !
În graficul de mai jos putem observa procentele de Omega-3, 6 şi 9, la principalele uleiuri folosite :
Ce observăm la Uleiul de floarea-soarelui, care este cel mai folosit la noi în țară
?...
...Că, în cea mai mare parte, este constituit
din Omega-6, care întreține
inflamațiile în corp.
Deci uleiul
de floarea soarelui rafinat este otravă pentru organism, fiind
un ulei clasificat Omega-6.
Singurul
mod
în care acesta poate fi cât de cât sănătos, este doar în cazul în care se
presează la rece și este îmbuteliat în sticle de culoare închisă,
ferit
de lumină și căldură.
Celelalte uleiuri Omega-6 care trebuiesc
evitate a se consuma, sunt : uleiul de porumb, uleiul
de soia și toate uleiurile care au în compoziţie mult Omega-6.
Dar să nu uităm că Acizii Graşi Omega-6 sunt
aduşi în corp, în concentrații mari, și din carnea de vită, pui, porc,
ouă, lactate, gogoşi, prăjituri, pufuleţi, chipsuri, mâncarea fast – food...
și lista poate continua.
Deja, datorită furajelor din soia
folosite s-a ajuns ca și peștii din crescătorii să aibă în
componența lor Omega-6.
De exemplu, în Norvegia, unde sunt numeroase crescătorii de somoni, s-a ajuns
ca aceştia
să conțină un procent de 60% Omega-6 !
De aceea, recomandăm în mod deosebit ca să
folosiţi la gătit și în salate uleiul de măsline,
care este un ulei clasificat Omega-9
(Acidul
Oleic, care este un acid gras mono-nesaturat) și care este stabil chimic și rezistent la
temperaturi ridicate și la lumină.
Este ideal dacă acest ulei este presat la rece, dar oricum, faţă de uleiurile
Omega-6 este mai sănătos dacă folosiţi
chiar şi ulei rafinat de măsline sau ulei rafinat din sâmburi de măsline.
Istoricul
consumului
de Omega-6
și Omega-3
De-a lungul celor 4-5 milioane de ani de evoluție hominidă, dietele au fost abundente în Fructe de Mare și alte surse de Acizi Grași cu lanț lung Omega-3 (EPA şi DHA), dar relativ scăzute în Acizii Graşi Omega-6 (uleiurile din semințe).
Cercetările antropologice sugerează că strămoșii noștri vânători-culegători consumau grăsimi Omega-6 și Omega-3 într-un raport de aproximativ 1:1.
Aceasta indică faptul că strămoșii vânători-culegători erau străini de boli inflamatorii moderne,
cum ar fi bolile de inimă, cancer şi diabet, care sunt cauzele
principale de deces și de morbiditate din prezent.
O dată cu debutul Revoluției Industriale (acum aproximativ 140 de ani), a avut loc o schimbare semnificativă în raportul dintre
Acizii Graşi Omega-6 şi Omega-3,
din dietă : consumul de grăsimi Omega-6 a crescut, în detrimentul
acizilor grași Omega-3.
Această modificare a fost cauzată atât de apariția industriei moderne de ulei vegetal,
cât și de utilizarea sporită a boabelor de cereale ca hrană pentru animale domestice (care, la rândul său, aceasta a
modificat profilul de acizi graşi din carne, pe care oamenii îi consumă).
SUPLIMENTE
Echilibrul dintre Acizii Graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6
poate fi menţinut şi cu ajutorul suplimentelor
alimentare cu Ulei de Peşte...
...„Cu o
singură condiţie : peştele din care au
fost obţinute suplimentele trebuie să fie pescuit din ape nepoluate. Dacă
peştele provine din zone poluate, este posibil ca să fie contaminat cu metil-mercur, care are efect neuro-toxic”,
arată specialistul nostru Prof.Dr.
Gheorghe Mencinicopschi.
Dar care sunt cele mai bune suplimente ?
Acestea sunt suplimentele de ulei de peşte sub formă lichidă, care au un
conţinut mare de Acizi Graşi Omega-3 DHA, raportat la EPA, și care au o
valoare
de oxidare foarte mică.
Din cercetările noastre, uleiul de pește cu cel mai mic
nivel de oxidare cunoscut pe piață și cu cel mai bun raport DHA / EPA
este Uleiul de Pește de la EQology.com :
Buna ziua.
RăspundețiȘtergereVreau sa comand produsul, dar nu reusesc sa ma inregistrez. Cum trebuie sa procedez?
Pentru detalii, contactați-ne pe adresa de email : cesan.christalin@gmail.com
ȘtergereMulțumesc.