Puterea anti-oxidantă
a alimentelor
- Scala ORAC -
(Partea 1-a)
Scala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) este o unitate de măsură pentru puterea anti-oxidantă a alimentelor, care a fost dezvoltată de National Institute on Aging (NIA) şi The National Institutes of Health (NIH), prin studii „in vitro“ (în laborator) a acesteia.
Ceea ce este de reamintit
este faptul că, pentru a beneficia în zilele noastre de un relativ echilibru al
sănătăţii, este esenţial să fim conştienţi de ceea ce mâncăm, iar un
important factor de selecţie al alimentelor, dacă nu cel mai
important, este reprezentat de puterea
anti-oxidantă a acestora, care este mai mare sau mai mică, în funcţie
de aliment şi de modul de preparare al acestuia.
Cunoaştem la nivel
general că fructele, legumele şi seminţele în stare crudă
sunt cele mai antioxidante alimente. Dar unele plante conţin
mult mai mulţi antioxidanţi decât altele şi, cunoscând care sunt acelea, putem
îmbunătăţi orice masă, adăugându-le în alimentaţia noastră.
Să reţinem : consumul
de alimente cu putere mare antioxidantă înseamnă sănătate, tinereţe şi,
implicit, întârzierea procesului de îmbătrânire !
ALIMENTE şi PREPARATE |
Unităţi ORAC (putere antioxidantă) / 100 gr. Produs |
Sânge de dragon (Croton Lechleri – Arbore din America de Sud) |
2.897.110 |
Pudră Triphala (combinaţie de 3 fructe din medicina vedică) |
706.250 |
Seminţe de sumac crude |
312.400 |
Pudră de cuişoare (condiment) |
290.283 |
Agrişe uscate |
261.500 |
Pudră de oregano (condiment) |
175.295 |
Pudră de rozmarin (condiment) |
165.280 |
Mentă uscată, frunze |
160.820 |
Cimbru (condiment) |
157.380 |
Pudră de Scorţisoară |
131.420 |
Pudră de Turmeric |
127.080 |
Pudră de Vanilie |
122.400 |
Pudră de Salvie uscată |
119.929 |
Extract din seminţe de struguri |
108.130 |
Rădăcină de lemn dulce |
102.945 |
Pudră de Acai |
102.700 |
Pudră de Ienibahar |
100.400 |
Măceşe |
96.150 |
Măghiran (condiment) |
92.310 |
Pătrunjel uscat (condiment) |
73.670 |
Busuioc (condiment) |
61.063 |
Pudră de Cacao (neîndulcită) |
55.653 |
Rodie |
55.520 |
Pudră de Chimion (seminţe) |
50.372 |
Curry |
48.504 |
Afine sălbatice uscate |
48.320 |
Piper alb (condiment) |
40.700 |
Ghimbir |
39.041 |
Salvie proaspătă |
32.004 |
Seminţe de muştar galben |
29.257 |
Cimbru proaspăt |
27.426 |
Măghiran proaspăt |
27.297 |
Pudră de Chilly |
23.636 |
Pudră de Boia |
21.932 |
Pudră de Şofran |
20.580 |
Merişoare crude |
20.300 |
Zmeură proaspătă |
19.220 |
Nuci de pecan |
17.940 |
Tarhon proapăt |
15.542 |
Păpădie (rădăcină uscată) |
15.200 |
Rădăcină de ghimbir crudă |
14.840 |
Fructe de soc proaspete |
14.697 |
Mentă proaspătă |
13.978 |
Oregano proaspăt |
13.970 |
Anason stelat (condiment) |
11.300 |
Stafide aurii |
10.450 |
Seminţe de chia |
9.800 |
Afine sălbatice crude |
9.621 |
Ciuperci Reishi uscate |
9.244 |
Merişoare crude |
9.090 |
Fasole roşie crudă |
8.606 |
Fasole neagră crudă |
8.494 |
Coacăze negre crude |
7.957 |
Prune uscate |
8.059 |
Fistic crud |
7.675 |
Prune negre proaspete |
7.581 |
Afine proaspete |
7.570 |
Linte crudă |
7.282 |
Mere uscate |
6.681 |
Pudră de usturoi (condiment) |
6.665 |
Dude proaspete |
6.130 |
Pudră de Maca (crudă) |
6.100 |
Pudră de Spirulină |
5.970 |
Mure crude |
5.905 |
Usturoi crud |
5.708 |
Busuioc proaspăt |
4.805 |
Quinoa neagră crudă |
4.800 |
Rodie crudă |
4.479 |
Migdale crude |
4.454 |
Mărar |
4.392 |
Fructe de goji uscate |
4.310 |
Căpşuni proaspete |
4.302 |
Pulbere de ceapă (condiment) |
4.289 |
Măr roşu crud cu coajă |
4.275 |
Quinoa roşie crudă |
3.900 |
Cireşi crude |
3.747 |
Coacăze roşii |
3.387 |
Varză roşie |
3.145 |
Cafea arabică (prăjită mediu) |
2.780 |
Cartof dulce crud |
2.720 |
Vin roşu Merlot |
2.670 |
Baby banana |
2.658 |
Frunze de salată verde |
2.426 |
Fulgi de ovăz |
2.183 |
Broccoli fiert |
2.160 |
Cartofi dulci (copţi în coajă) |
2.115 |
Portocale crude |
2.103 |
Avocado crud |
1.922 |
Struguri negri |
1.786 |
Cartofi albi (copţi în coajă) |
1.138 |
Ulei de Cocos |
1.070 |
Ardei gras galben |
984 |
Ananas crud |
884 |
Conopidă crudă |
870 |
Kiwi |
862 |
Banane |
795 |
Fasole verde |
799 |
Morcovi |
697 |
Ciuperci albe |
691 |
Ceapă albă |
614 |
Mazăre verde (congelată) |
600 |
Ţelină crudă |
497 |
Dovleac crud |
483 |
Ulei de măsline extra-virgin |
372 |
Castravete |
232 |
Dovlecel Zucchini |
180 |
Tofu |
90 |
ALIMENTE şi PREPARATE de ORIGINE ANIMALĂ |
|
Miere |
130 |
Macrou (peşte prăjit) |
120 |
Lapte (grăsime 2%) |
50 |
Somon (peşte crud) |
30 |
Ou |
20 |
Friptură de vită |
10 |
Observăm cum cele mai
puternice surse de anti-oxidanţi sunt alimentele de origine vegetală, pe când
alimentele de origine animală au o foarte slabă putere anti-oxidantă, acestea
devenind şi puternic oxidante, în funcţie de modul de
preparare, generatoare de radicali liberi şi implicit generatoare de boală
şi îmbătrânire !
Mai multe informaţii legate
de puterea anti-oxidantă a altor alimente găsiţi pe site-ul https://www.superfoodly.com/orac-values#list,
sursa de unde au fost selectate datele din tabelul de mai sus.
Diferiţi cercetători
recomandă de la un minim de 5.000 unităţi Orac / zi până la 10.000 unităţi Orac / zi,
ca fiind cantitatea necesară de antioxidanţi care să fie ingerată zilnic,
pentru combaterea stresul oxidativ în condiţii echilibrate de viaţă.
Dar fiecare persoană este
unică, de aceea şi cantitatea de antioxidanţi necesară fiecărei persoane
variază foarte mult, în funcţie de poluare,
stres, boală.
Cu cât un om este
mai bolnav şi se simte fără energie fizică şi psihică, cu atât are
nevoie de o cantitate mai mare de antioxidanţi, putându-se ajunge la un necesar
zilnic şi de peste 70.000 unităţi Orac – adică o cantitate
cât mai mare de legume, fructe, seminţe, cereale, pe cât posibil consumate
în stare crudă, sub formă de salate sau sucuri.
Iar la final revenim cu drag la ceea ce ing. Valeriu Popa ne-a învăţat cu ani în urmă, cum că ,,Natura este cel mai bun profesor şi mama tuturor ştiinţelor”, deci implicit şi a ştiinţei auto-vindecării.
(continuare
în Partea a 2-a)
Mulţumesc !
Andreia, Bran, 15 aprilie 2022
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu