vineri, 15 aprilie 2022

Scala ORAC - Puterea de antioxidare a alimentelor - Partea 1

 

Andreia

 Puterea anti-oxidantă

a alimentelor

- Scala ORAC -

(Partea 1-a)

 



Scala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) este o unitate de măsură pentru puterea anti-oxidantă a alimentelor, care a fost dezvoltată de National Institute on Aging (NIA) şi The National Institutes of Health (NIH),  prin studii „in vitro“ (în laborator) a acesteia.

Ceea ce este de reamintit este faptul că, pentru a beneficia în zilele noastre de un relativ echilibru al sănătăţii, este esenţial să fim conştienţi de ceea ce mâncăm, iar un important factor de selecţie al alimentelor, dacă nu cel mai important, este reprezentat de puterea anti-oxidantă a acestora, care este mai mare sau mai mică, în funcţie de aliment şi de modul de preparare al acestuia.

Cunoaştem la nivel general că fructele, legumele şi seminţele în stare crudă sunt cele mai antioxidante alimente. Dar unele plante conţin mult mai mulţi antioxidanţi decât altele şi, cunoscând care sunt acelea, putem îmbunătăţi orice masă, adăugându-le în alimentaţia noastră.

 


Să reţinem : consumul de alimente cu putere mare antioxidantă înseamnă sănătate, tinereţe şi, implicit, întârzierea procesului de îmbătrânire !

 

ALIMENTE

şi

PREPARATE

Unităţi ORAC

(putere antioxidantă)

/ 100 gr. Produs

Sânge de dragon (Croton Lechleri – Arbore din America de Sud)

2.897.110

Pudră Triphala (combinaţie de        3 fructe din medicina vedică)

706.250

Seminţe de sumac crude

312.400

Pudră de cuişoare (condiment)

290.283

Agrişe uscate

261.500

Pudră de oregano (condiment)

175.295

Pudră de rozmarin (condiment)

165.280

Mentă uscată, frunze

160.820

Cimbru (condiment)

157.380

Pudră de Scorţisoară

131.420

Pudră de Turmeric

127.080

Pudră de Vanilie

122.400

Pudră de Salvie uscată

119.929

Extract din seminţe de struguri

108.130

Rădăcină de lemn dulce

102.945

Pudră de Acai

102.700

Pudră de Ienibahar

100.400

Măceşe

96.150

Măghiran (condiment)

92.310

Pătrunjel uscat (condiment)

73.670

Busuioc (condiment)

61.063

Pudră de Cacao (neîndulcită)

55.653

Rodie

55.520

Pudră de Chimion (seminţe)

50.372

Curry

48.504

Afine sălbatice uscate

48.320

Piper alb (condiment)

40.700

Ghimbir

39.041

Salvie proaspătă

32.004

Seminţe de muştar galben

29.257

Cimbru proaspăt

27.426

Măghiran proaspăt

27.297

Pudră de Chilly

23.636

Pudră de Boia

21.932

Pudră de Şofran

20.580

Merişoare crude

20.300

Zmeură proaspătă

19.220

Nuci de pecan

17.940

Tarhon proapăt

15.542

Păpădie (rădăcină uscată)

15.200

Rădăcină de ghimbir crudă

14.840

Fructe de soc proaspete

14.697

Mentă proaspătă

13.978

Oregano proaspăt

13.970

Anason stelat (condiment)

11.300

Stafide aurii

10.450

Seminţe de chia

9.800

Afine sălbatice crude

9.621

Ciuperci Reishi uscate

9.244

Merişoare crude

9.090

Fasole roşie crudă

8.606

Fasole neagră crudă

8.494

Coacăze negre crude

7.957

Prune uscate

8.059

Fistic crud

7.675

Prune negre proaspete

7.581

Afine proaspete

7.570

Linte crudă

7.282

Mere uscate

6.681

Pudră de usturoi (condiment)

6.665

Dude proaspete

6.130

Pudră de Maca (crudă)

6.100

Pudră de Spirulină

5.970

Mure crude

5.905

Usturoi crud

5.708

Busuioc proaspăt

4.805

Quinoa neagră crudă

4.800

Rodie crudă

4.479

Migdale crude

4.454

Mărar

4.392

Fructe de goji uscate

4.310

Căpşuni proaspete

4.302

Pulbere de ceapă (condiment)

4.289

Măr roşu crud cu coajă

4.275

Quinoa roşie crudă

3.900

Cireşi crude

3.747

Coacăze roşii

3.387

Varză roşie

3.145

Cafea arabică (prăjită mediu)

2.780

Cartof dulce crud

2.720

Vin roşu Merlot

2.670

Baby banana

2.658

Frunze de salată verde

2.426

Fulgi de ovăz

2.183

Broccoli fiert

2.160

Cartofi dulci (copţi în coajă)

2.115

Portocale crude

2.103

Avocado crud

1.922

Struguri negri

1.786

Cartofi albi (copţi în coajă)

1.138

Ulei de Cocos

1.070

Ardei gras galben

984

Ananas crud

884

Conopidă crudă

870

Kiwi

862

Banane

795

Fasole verde

799

Morcovi

697

Ciuperci albe

691

Ceapă albă

614

Mazăre verde (congelată)

600

Ţelină crudă

497

Dovleac crud

483

Ulei de măsline extra-virgin

372

Castravete

232

Dovlecel Zucchini

180

Tofu

90

ALIMENTE şi PREPARATE

de ORIGINE ANIMALĂ

Miere

130

Macrou (peşte prăjit)

120

Lapte (grăsime 2%)

50

Somon (peşte crud)

30

Ou

20

Friptură de vită

10

 



Observăm cum cele mai puternice surse de anti-oxidanţi sunt alimentele de origine vegetală, pe când alimentele de origine animală au o foarte slabă putere anti-oxidantă, acestea devenind şi puternic oxidante, în funcţie de modul de preparare, generatoare de radicali liberi şi implicit generatoare de boală şi îmbătrânire !

Mai multe informaţii legate de puterea anti-oxidantă a altor alimente găsiţi pe site-ul https://www.superfoodly.com/orac-values#list, sursa de unde au fost selectate datele din tabelul de mai sus.

Diferiţi cercetători recomandă de la un minim de 5.000 unităţi Orac  / zi până la 10.000 unităţi Orac / zi, ca fiind cantitatea necesară de antioxidanţi care să fie ingerată zilnic, pentru combaterea stresul oxidativ în condiţii echilibrate de viaţă.

Dar fiecare persoană este unică, de aceea şi cantitatea de antioxidanţi necesară fiecărei persoane variază foarte mult, în funcţie de poluare, stres, boală.

Cu cât un om este mai bolnav şi se simte fără energie fizică şi psihică, cu atât are nevoie de o cantitate mai mare de antioxidanţi, putându-se ajunge la un necesar zilnic şi de peste 70.000 unităţi Orac – adică o cantitate cât mai mare de legume, fructe, seminţe, cereale, pe cât posibil consumate în stare crudă, sub formă de salate sau sucuri.

Iar la final revenim cu drag la ceea ce ing. Valeriu Popa ne-a învăţat cu ani în urmă, cum că ,,Natura este cel mai bun profesor şi mama tuturor ştiinţelor”, deci implicit şi a ştiinţei auto-vindecării. 

 

(continuare în Partea a 2-a)

 

Mulţumesc !


Andreia, Bran, 15 aprilie 2022


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu