Ce sunt AntiOxidanţii
şi
De Ce sunt atât de importanţi
pentru organismul uman
(Partea a 2-a)
(continuare
din Partea 1-a)
1. Ce sunt AntiOxidanţii
AntiOxidanţii reprezintă o grupă de compuşi chimici care contribuie la menţinerea integrităţii celulelor, în faţa atacului radicalilor liberi.
RADICALII LIBERI sunt molecule
instabile care provin din două surse :
una endogenă, adică din interiorul organismului şi
care sunt produse în mod inevitabil ca urmare a proceselor metabolice
care au loc în organism şi o sursă exogenă,
adică din exteriorul organismului si care provin din diferite
surse (alimentaţie incorectă ca fast-food, prăjeli, alcool, fumat, poluare, consum de medicamente, stres).
Antioxidanţii sunt esenţiali pentru o
sănătate optimă a organismului.
Un om
bolnav cât şi un om îmbătrânit prematur are în mod sigur un
nivel redus de antioxidanţi în organism !
Caracteristica
principală a radicalilor liberi
este structura chimică instabilă şi afinitatea pentru
electroni, pe care îi preia de la compuşii din apropiere.
Radicalii liberi distrug membrana unei celule şi pot produce modificări
la nivelul ADN-ului.
Atunci când radicalii liberi sunt în număr prea mare în organism şi nivelul antioxidanţilor este redus, se formează un dezechilibru ce se numeşte stres oxidativ, care predispune la diverse boli cronice : creşterea riscului apariţiei de boli cardiace, din cauza arterelor înfundate ; slăbirea vederii ; deteriorarea celulelor creierului ; cancer ; inflamaţii ale diferitelor părţi ale organismului; căderea părului ; pierderea elasticităţii pielii şi apariţia ridurilor.
2. Rolul antioxidanţilor în organism
Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi prin cedare
de electroni, împiedicând astfel degenerarea şi îmbătrânirea prematură
şi contribuind astfel la menţinerea unei
stări de sănătate cât mai bună.
Organismul
uman deţine proprii săi antioxidanţi, însă aceştia pot fi introduşi în organism şi prin alimentaţie, în
special prin fructe, legume şi unele suplimente
alimentare.
3. Principalii antioxidanţi sunt :
Vitamina
C : susţine întărirea imunităţii,
contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, la formarea
normală a colagenului pentru funcţionarea normală a vaselor de sânge, a
sistemului osos, a ligamentelor şi a pielii, la menţinerea unui nivel optim al
energiei şi reducerea oboselii şi extenuării.
Vitamina
E : contribuie la protejarea celulelor
împotriva stresului oxidativ, la susţinerea imunităţii şi la menţinerea
sănătăţii vaselor de sânge.
Vitamina
A : contribuie la funcţionarea normală a
sistemului imunitar, menţinerea sănătăţii pielii şi a membranelor mucoaselor.
Beta-caroten : odată ajuns în organism, este transformat în vitamina A
(retinol).
Flavonoide : contribuie la echilibrarea manifestărilor de tip alergic,
susţin sănătatea sistemului cardiovascular şi nervos.
Resveratrol : contribuie la echilibrarea procesului de îmbătrânire
celulară, la menţinerea funcţiilor cerebrale normale şi a sănătăţii sistemului
cardiovascular şi a metabolismului lipidic hepatic normal.
Luteina : susţine sănătatea ochilor.
Seleniu : contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului
oxidativ, funcţionarea normală a sistemului imunitar şi a glandei tiroide, la
spermatogeneza normala şi la menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor.
Zinc : ajută la menţinerea fertilităţii, sprijină sănătatea
părului, unghiilor şi pielii.
Alţi
antioxidanţi sunt : cupru, mangan, antociani, licopen,
polifenoli.
4. Antioxidanţii în alimentaţie
Fructele şi legumele, pe cât posibil în stare crudă,
joacă un rol extrem de important, iar consumul zilnic al acestora reprezintă
cel mai eficient mod de a ne menţine rezervele de antioxidanţi.
Dar să
reţinem că avem nevoie de o varietate de antioxidanţi, adică este nevoie
de un consum variat de legume, fructe, cereale integrale (preferabil
fără gluten).
Alimente cu un conţinut crescut de
antioxidanţi :
Fructe : goji, afinele, portocalele, ciresele, căpşunile, merele,
murele, zmeura, strugurii, mango, caisele, rosiile, prunele uscate, coacazele
negre, bananele, kiwi.
Legume : sfecla, lintea, mazărea, vinetele, dovleacul, morcovii,
spanacul, broccoli, varza, conopida, cartofii dulci, ţelina, castravetele.
Alte
alimente care conţin antioxidanţi : cereale integrale (preferabil
ovăz, secară, hrişcă, quinoa); vin roşu ; seminţe de susan ;
oregano ; nuci ; gălbenuş de ou ; uleiuri vegetale (ideal uleiul de
măsline presat la rece).
Condimente cu o mare putere antioxidantă : turmeric, cuişoare, scorţişoară, oregano, rozmarin, cimbru – pe care le putem presăra în orice mâncare gătită, salate sau dulciuri naturale, crescându-le astfel valoarea nutritivă.
Foarte important de reţinut :
ULEIURILE ESENŢIALE din cuişoare, scorţişoară, cimbru, rozmarin, oregano, sunt antibiotice naturale.
Propietăţi :
- antibacteriene cu acţiune asupra unui spectru larg de germeni patogeni,
- antivirale,
- antifungice,
- antiparazitare,
- anti-inflamatorii,
- antispastice.
Acestea sunt recomandate în :
- infecţii şi inflamaţii respiratorii (răceală, gripă, sinuzită, amigdalită, faringită, bronşită, pneumonie virală) ;
- infecţii digestive (enterite, entero-colite bacteriene, candidozice sau virale, parazitoze intestinale) ;
- infecţii urinare (uretrite, cistite, pielo-nefrite, prostatite).
Uleiurile
esenţiale se vor administra doar sub îndrumarea unui specialist (pentru mai multe detalii, nu ezitaţi să mă contactaţi).
Mulţumesc !
Andreia, Bran, 13 iunie 2022.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu