luni, 13 iunie 2022

Andreia : Ce sunt antioxidanţii şi de ce sunt atât de importanţi pentru organismul uman (Partea a 2-a).

  

Andreia

Ce sunt AntiOxidanţii

şi

De Ce sunt atât de importanţi

pentru organismul uman

(Partea a 2-a)

 



(continuare din Partea 1-a)

 

1. Ce sunt AntiOxidanţii

AntiOxidanţii reprezintă o grupă de compuşi chimici care  contribuie la menţinerea integrităţii celulelor, în faţa atacului radicalilor liberi.

RADICALII LIBERI sunt molecule instabile care provin din două surse :  una endogenă, adică din interiorul organismului şi care sunt produse în mod inevitabil ca urmare a proceselor metabolice care au loc în organism  şi o sursă exogenă, adică din exteriorul organismului si care provin din diferite surse (alimentaţie incorectă ca fast-food, prăjeli,  alcool, fumat,  poluare, consum de medicamente, stres).

Antioxidanţii sunt esenţiali pentru o sănătate optimă a organismului.

Un om bolnav cât şi un om îmbătrânit prematur are în mod sigur un nivel redus de antioxidanţi în organism !

Caracteristica principală a  radicalilor liberi este structura chimică instabilă şi afinitatea pentru electroni, pe care îi preia de la compuşii din apropiere. Radicalii liberi distrug membrana unei celule şi pot produce modificări la nivelul ADN-ului.

Atunci când radicalii liberi sunt în număr prea mare în organism şi nivelul antioxidanţilor este redus, se formează un dezechilibru ce se numeşte stres oxidativ, care  predispune la diverse boli cronice  : creşterea riscului apariţiei de boli cardiace, din cauza arterelor înfundate ; slăbirea vederii ; deteriorarea celulelor creierului ; cancer ; inflamaţii ale diferitelor părţi ale organismului; căderea părului ; pierderea elasticităţii pielii şi apariţia ridurilor. 

 


2. Rolul antioxidanţilor în organism

Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi prin cedare de electroni, împiedicând astfel degenerarea şi îmbătrânirea prematură şi contribuind  astfel la menţinerea unei stări de sănătate cât mai bună.

Organismul uman deţine proprii săi antioxidanţi, însă aceştia pot fi introduşi  în organism şi prin alimentaţie, în special prin fructe, legume şi unele suplimente alimentare.

 


3. Principalii antioxidanţi sunt :

Vitamina C : susţine întărirea imunităţii, contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, la formarea normală a colagenului pentru funcţionarea normală a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor şi a pielii, la menţinerea unui nivel optim al energiei şi reducerea oboselii şi extenuării.

Vitamina E : contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, la susţinerea imunităţii şi la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge.

Vitamina A : contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţinerea sănătăţii pielii şi a membranelor mucoaselor.

Beta-caroten : odată ajuns în organism, este transformat în vitamina A (retinol).

Flavonoide : contribuie la echilibrarea manifestărilor de tip alergic, susţin sănătatea sistemului cardiovascular şi nervos.

Resveratrol : contribuie la echilibrarea procesului de îmbătrânire celulară, la menţinerea funcţiilor cerebrale normale şi a sănătăţii sistemului cardiovascular şi a metabolismului lipidic hepatic normal.

Luteina : susţine sănătatea ochilor.

Seleniu : contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, funcţionarea normală a sistemului imunitar şi a glandei tiroide, la spermatogeneza normala şi la menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor.

Zinc : ajută la menţinerea fertilităţii, sprijină sănătatea părului, unghiilor şi pielii.

Alţi antioxidanţi sunt : cupru, mangan, antociani, licopen, polifenoli.

 


4. Antioxidanţii în alimentaţie

Fructele şi legumele, pe cât posibil în stare crudă, joacă un rol extrem de important, iar consumul zilnic al acestora reprezintă cel mai eficient mod de a ne menţine rezervele de antioxidanţi.

Dar să reţinem că avem nevoie de o varietate de antioxidanţi, adică este nevoie de un consum variat de legume, fructe, cereale integrale (preferabil fără gluten).

Alimente cu un conţinut crescut de antioxidanţi :

Fructe : goji, afinele, portocalele, ciresele, căpşunile, merele, murele, zmeura, strugurii, mango, caisele, rosiile, prunele uscate, coacazele negre, bananele, kiwi.

Legume : sfecla, lintea, mazărea, vinetele, dovleacul, morcovii, spanacul, broccoli, varza, conopida, cartofii dulci, ţelina, castravetele.

Alte alimente care conţin antioxidanţi : cereale integrale (preferabil ovăz, secară, hrişcă, quinoa); vin roşu ; seminţe de susan ; oregano ; nuci ; gălbenuş de ou ; uleiuri vegetale (ideal uleiul de măsline presat la rece).

Condimente cu o mare putere antioxidantă : turmeric, cuişoare, scorţişoară, oregano, rozmarin, cimbru pe care le putem presăra în orice mâncare gătită, salate sau dulciuri naturale, crescându-le astfel valoarea nutritivă.

 


Foarte important de reţinut :

ULEIURILE ESENŢIALE din cuişoare, scorţişoară, cimbru, rozmarin, oregano, sunt antibiotice naturale.

 

Propietăţi :

 - antibacteriene cu acţiune asupra unui spectru larg de germeni patogeni,

- antivirale,

- antifungice,

- antiparazitare,

- anti-inflamatorii,

- antispastice.

 

Acestea sunt recomandate în :

 - infecţii şi inflamaţii respiratorii (răceală, gripă, sinuzită, amigdalită, faringită, bronşită, pneumonie virală) ;

- infecţii digestive (enterite, entero-colite bacteriene, candidozice sau virale, parazitoze intestinale) ;

- infecţii urinare (uretrite, cistite, pielo-nefrite, prostatite).

 

Uleiurile esenţiale se vor administra doar sub îndrumarea unui specialist (pentru mai multe detalii, nu ezitaţi să mă contactaţi).

 

Mulţumesc !

 

Andreia, Bran, 13 iunie 2022.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu