joi, 1 iunie 2023

Adevărul despre suplimente

 

Andreia

Adevărul despre

Suplimentele Nutriţionale

 

Dezinformarea legată de suplimentele alimentare  este unul dintre cele mai  vechi mituri care au modelat conștiința sănătății publice.

 

Multă lume crede că suplimentele alimentare sunt la fel, însă acest lucru nu este real !

Astăzi, 91% dintre suplimentele alimentare de pe piață sunt substanțe chimice !

Dar de ce să plătești mai mult pentru un supliment natural din plante dacă formula lui chimică este identică cu cea a unui supliment sintetic ?

Mai multe studii au arătat că :

1-  Dozele mari de suplimente, inclusiv vitamina C au dus la cancer.     (Studiu făcut de fundația Linus Pauling  pe o perioadă de 5 ani).

2- Oamenii care consumau antioxidanți aveau o incidență semnificativ mai mare a trei boli majore universale. (Studiul făcut de guvernul Finlandei).

3- Suplimentarea cu betacaroten a dublat creșterea tumorii pulmonare la grupul de studiu, față de grupul care nu a luat suplimentul. (Cercetare făcută la spitalul Brigham, asupra cancerului pulmonar).

 

Concluzia :  Suplimentele alimentare de sinteză chimică luate în doze mari și constant, pot provoca cancere și alte problemele de sănătate !

În anul 1905, dr Fletcher a descoperit vitamina B1 și a creat primul supliment alimentar din coaja integrală a bobului de orez. Deci acum 100 de ani suplimentele alimentare erau plante mărunțite și puse în capsule. Până în anul 1980 s-au descoperit 80% dintre suplimentele alimentare cunoscute astăzi.

Dar  costurile de producție ridicate  și dorința de profit cât mai mare a companiilor farma, au condus încă din jurul anilor 1940, la producerea în laboratoare, a suplimentelor de sinteză chimică.

În legislația actuală o vitamină marcată ca naturală trebuie să conțină doar 10% din ingrediente naturale, în general derivate din plante, celelalte 90% putând fi sintetice.

Deci atenție la cuvântul ,,natural’’ sau ,,arome naturale’’ de pe borcănelele cu suplimente !

Produsele sintetice sunt mult mai ieftine.

Exemplu vitamina C.  Costă de 10 ori mai mult  producerea  acesteia dintr-un aliment integral. Procesul durează  3 zile și sunt condiții speciale de temperatură ca să nu se distrugă nutrientul din fructe. 

Deci costul pentru un supliment natural obținut din plante este evident că va fi mult mai ridicat decît al unui supliment sintetic. De aceea 97% din vitamina C de pe piață este sintetică.

Sistemul nostru imunitar este însă mult mai inteligent decât creierul nostru.

El are  rolul  să ne protejeze de invazia substanțelor străine (substanțe  chimice și agenți patogeni ). Introducând în corp o substanță chimică, (supliment alimentar de sinteză) sistemul imunitar o va ataca continuu.

Corpul știe să facă diferența dintre o substanță chimică și o substanță naturală chiar dacă formula chimică este aceeași !

Nutrienții naturali sunt absorbiți ușor, deoarece suntem programați biologic  să recunoaștem compușii naturali ai nutrienților autentici !

Dacă vedem un anume supliment produs de mai multe firme, tentația este să îl alegem pe cel mai ieftin, pentru că pe etichetă spune cum conține același lucru.

Dar să nu uităm că dacă suplimentele naturale integrale ne pot salva viața, întărindu-ne sistemului imunitar, cele chimice ne pot îmbolnăvi !

 

    Sursa : "Hippocrates Medical Journal".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu